Hemmagjord sushi | Mia Johansson

Mia Johansson

Annons

Hemmagjord sushi

IMG_1443IMG_1606IMG_1608Sushi är en av mina absoluta favoriter när det gäller fiskrätter, och maträtter rent allmänt. För ett tag sen testade jag, Nanna och Olivia att göra egen sushi med de väsentliga ingredienserna som behövs. Vi hade köpt sushiris, noriark, soya, fryst laxfilé, avokado och gurka. Sushin blev god men tyvärr hade vi missat att man skulle smaksätta riset med exempelvis sushi su eller risvinsvinäger och lite socker.

Jag och mina mostrar testade häromdagen på att göra sushi. Riset kaosade för instruktionerna vi följde på paketet gällde en gammal hederlig spis och inte en induktionshäll som vi kokade riset på. Så det tog flera timmar att få till det där riset, dumt att det inte stod något om hur man gör på induktionshäll när man ska koka sushiris… Hur som helst, vill ni inte göra samma miss så kan ni tänka på att inte stänga av plattan helt efter att riset kokat upp, utan sätta på låg eftervärme tills vattnet absorberats.

Sedan när riset hade blivit rumstempererat smaksattes det med risvinsvinäger och lite socker. Sedan gjorde vi sushi som vanligt, alltså nigiri och makirullar. Nigirn görs på följande sätt; först formar du en oval risklump och sedan lägger du på en skivad bit lax eller annan fisk ovanpå, till exempel. Vill man kan man ta lite wasabi ovanpå risklumpen för extra smak, tänk dock på att wasabipasta är väldigt starkt! Makirullarna görs på detta sätt; tryck ut sushiriset på ett noriark som du lagt med glansiga sidan nedåt på en sushimatta eller en tunn kökshandduk eller liknande. Lämna ca 0.5-1 cm tomt utan ris längs ena kanten så att rullen går att försluta sedan. I mitten lägger du exempelvis en längd skuren lax, gurka, avokado, surimisticks eller något annat gott samt eventuellt lite lite wasabi på en rad längs riset. Därefter försöker du rulla makin tight över fyllningen i mitten och när du rullat fram till kanten utan ris så försluter du rullen genom att ta lite vatten på fingret och blöta längs kanten som du fäster ihop med rullen. Sedan är det bara att skiva makin i lagom tjocka bitar och servera.

Det blev verkligen supergott när vi gjorde rätt och lyckades med riset. Rekommenderas verkligen att pröva om man gillar sushi! Inte alltför svårt men lite klurigt såklart, det kräver mycket tålamod om man säger så. Väldigt gott blir det i alla fall!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats